Livet på en äppelkvist
Gården där äppelträd i dag dominerar har en lång historia. Närmare 300 år lång för att vara mer exakt. Dess ägare – Jan Mattsson – började redan som sextonåring bruka egen jord och i dag sysselsätter familjens gård flera tiotal under högsäsong.
Grannas Äppel
Tjudö, Åland
Grannas Äppel
Grundades: Enligt tillgängliga uppgifter har gården gått i släkten sedan år 1724.
Areal: 70 hektar varav 40 är äppelodling.
Produktion: Äpplen för konsumtion och Äppelmust i 3 liters bag in box + flaskor.
Jan Mattsson
Familj: Sambo Gun, två döttrar och en son.
Utbildning: Lantbrukstekniker.
Tog över gården: Början på 2000-talet.
Bonde sedan: ”Sexton år men uppväxt på gården”.

”På Åland har vi vädret på vår sida”

Grönsaker, rotfrukter, frukt och otaliga konservburkar. Med en lång historia har gården hunnit odla och förädla ett stort utbud av råvaror. När Jan tog över gården i början av 2000-talet valde han att utöka äppelodlingen, som hans pappa startat för femtio år sedan, från sju till fyrtio hektar.

På Åland har vi vädret på vår sida, med mycket sol och havet som förlänger hösten. Dessutom är Grannas marker ideella för äppelodling, säger Jan.
Grannas gård var den första i Finland – och Sverige – att sälja äppelmust på låda. I dem går det att förvara drycken i upp till ett år. Innehållet är det samma som råvaran eftersom inga tillsatser eller socker blandas med saften. Smaken styrs istället av väder och vilka sorter som råkar vara dagens skörd.

Läs mera om Grannas Äppel och se fler bilder i magasinet.