Potatisbonden med många namn
Oskar är tredje generationen av familjen Ekholm som valt att bruka jorden vid Nyborg gård. Trots pappa Anders ringa ålder planeras generationsväxling redan till nästa år, och gården ska fortsätta i samma traktorspår. Med sonen som ny ägare kommer potatis ännu uppta flest hektar, men Oskar har börjat drömma, och i framtiden kan potatisen få sällskap av nya fina grödor.
Nyborg gård
Kimito
Nyborg gård
Grundades: 1977.
Areal: Egna hektar ca 26 och ca 12 hektar på arrende.
Produktion: Tidig potatis, spannmål, jordgubbar, lök, vitlök, dill och rabarber.
Oskar Ekholm
Familj: Bor tillsammans med sin flickvän.
Utbildning: Agrolog.
Tar över gården: 2019.
Bonde sedan: ”Hjälpt till på gården sedan barnsben. Egen företagare sedan 2016”.

”Saknar man intresse kan man lika bra låta bli att lyfta hackan”

Nostalgin för Oskar tillbaka till tider då han som liten somnade på säckarna med lök vid hallen om vintrarna, medan pappa arbetade sent om kvällarna. Han minns tiderna med ett leende, men är väl medveten om att den romantiserande bilden av bondelivet inte alltid överensstämmer med verkligheten.
Om Oskar lärt sig något av att iaktta pappas hårda arbete, är det att livet som jordbrukare kräver både fysisk och psykisk styrka. Bristen på tid är det enda som aldrig går att kompensera.

Mina kompisar har genom åren gett mig många smeknamn eftersom jag spenderar så mycket tid bland odlingarna. Ett år var jag Sparris-Oskar och ett annat var jag Potis-Oskar.

Läs mera om Oskar Ekholm och se fler bilder i magasinet.