Arbetet bakom maten
I Sundom utanför Vasa betar Carola Nygård-Nysands ståtliga Highland Cattle, och de lyfter nyfiket sina huvuden för att granska dem som kommer för att besöka gården. Highlandkor är flockdjur som till naturen är aningen skygga, men Carola har bildat ett speciellt kärleksförhållande till dem. Med tiden har djuren långsamt blivit tamare och lättare att hantera.

De är väldigt häftiga individer, säger hon med glimten i ögat.
Smedisgården
Sundom
Smedisgården
Grundades: 2007.
Areal: 125 hektar.
Produktion: Kött, vall, spannmål, oljeväxter samt skogsbruk.
Carola Nygård-Nysand
Familj: Maken Hasse och fyra barn.
Utbildning: Jordbrukare och djurskötare.
Tog över jordbruket: 1997.
Har varit bonde sedan: ”hela livet”.

”Maten smakar lite bättre om man vet varifrån den kommer”

I dagsläget är Highland Cattle inte så ovanliga i Finland. Tack vare sitt ursprung är de väldigt tåliga. De ska ha magert bete och lämpar sig därför för det gamla skogsbetet som Carola öppnat upp vid Smedisgården.
Eftersom korna växer långsamt är det en väldigt långsam köttproduktion, speciellt nu i starten. Men när korna är tillräckligt många ska gården skifta fokus från spannmål till djur. För närvarande har hon 27 kor på gården och en avelstjur. På gården springer också några kalvar – och fler är på kommande.

Köttet har en väldigt speciell smak, som en blandning mellan vanligt nötkött och vilt. Det är starkare i smaken, har mindre kolesterol och mer D-vitamin bland annat för att korna är utomhus året runt.

Läs mera om Smedisgård och se fler bilder i magasinet.