Fårfarmare som lever med naturen
Glada djur ger glada kunder och bönder. Det är filosofin som Anders och Ann-Katrin Norrback driver sin tredelade och ekologiska verksamhet under. Deras varumärke innefattar jordbruk, köttproduktion och direktförsäljning till kunderna. Valet av får som gårdens djur gjordes enligt personliga preferenser. De trivs med de ulliga varelserna som är – likt ägarna – envisa och lite dumma, säger Anders skämtsamt.
Norrbro
Pörtmossen
Norrbro
Grundades: Norrbro grundades 2011 på hösten men gården har varit i släktens ägo sen 1700-talet.
Areal: 70 egna hektar och ca. 40 på arrende och ladugård med 210 tackor.
Produktion: Ekologiskt lammkött samt foder till fåren. Av köttet säljs endast 2 procent via mellanhänder.
Ann-Katrin och Anders
Familj: Ann-Katrin och Anders och barnen Anton, Axel, Ellen, Emil och Hanna.
Utbildning:
Anders: Agroforst. mag.
Ann-Katrin: Agrolog.
Tog över gården:
Anders: 1998.
Ann-Katrin: 1993.
Bonde sedan: ”barnsben”.

”Ge djuren näring, skydd och omsorg så belönar de oss med kött”

Den tredelade verksamheten säkerställer att de har kontroll över hela produktionen och garanterar på så sätt att deras produkter är av hög kvalitet. Den ekologiska inriktningen utgår från samma tanke om egenkontroll och nöjda kunder. Enligt Anders har de nått sina mål.

Ekologiskt och inhemskt lammkött är väldigt eftertraktat men också svårt att få tag i. Eftersom vi inte har så stora volymer är det därför inte så svårt att få allting sålt själva.
Djurens välfärd står alltid överst på Norrbros prioritetslista. Därför blev de delägare vid Tajma, ett slakteri som ägs och drivs av jordbrukare. Där finns gröna rum var djuren får lugna ner sig innan slakt, vilket minimerar risken för trauma vid slutet av deras liv. När paret talar om sin bondgård är slakten ändå bara en liten del av jobbet de gör.

Läs mera om Norrbro och se fler bilder i magasinet.