Inom jordbruk kan vad som helst hända
Jan-Peter Brunell var sju år när han cyklade omkring med en potatisgräfta på pakethållaren – och gjorde rännor överallt. Redan då identifierade han sig som jordbrukare. Men olika stötestenar har komprimerat jordbruket till en bisyssla.
Jan-Peter Brunell
Kronoby
Gården
Grundades: 1957.
Areal: 60 hektar åker.
Produktion: Vall, spannmål och baljväxter.
Jan-Peter Brunell
Familj: Frun Nina och barnen Anna, David, Marie och Samuel.
Utbildning: Agrolog.
Tog över gården: Efter föräldrarna som tog över gården 1995.
Har varit bonde sedan: ”Jag var liten då intresset för jordbruk växte, men det tilltog i.o.m. studierna”.

”Stödpengarna är den viktigaste inkomsten vi har då skörden misslyckas”

Fram till 2015 hade Jan-Peter tillsammans med sin fru Nina mjölk- och nötköttsproduktion, men renoveringsbehov av ladugården och hälsoproblem gjorde att de bestämde sig för att avveckla produktionen. Allergi för mögeldamm gjorde det svårt för Jan-Peter att arbeta med djurens utfodring, och i dag har de därför endast en växtodling och ett litet skogsbruk. Vid sidan av sina lönetagarjobb hyr de dessutom ut sina maskiner, sysslar med ensilage och sprider handels- och fastgödsel på entreprenad.

Gården är endast en bisyssla, men en viktig sådan! Allting vi gör är sammanvävt till ett enda maskineri, säger Jan-Peter.

Med mycket att göra på gården är de tacksamma för hjälpen de får av sina fyra barn. Jan-Peter betonar att utan deras hjälp skulle verksamheten vara betydligt svårare att driva.

Läs mera om Jan-Peter Brunell och se fler bilder i magasinet.