Grisar som får gå utomhus
smakar som förr
Skogsjö Gård är en av de få gårdar i Finland där grisarna får gå utomhus. Att produktionen dessutom är ekologisk menar dess ägare är en självklarhet. Tommy Nyholm, gårdens tredje generation, tror på självförsörjning som framtidens sätt att driva jordbruk.
Skogsjö Gris AB
Munsala
Skogsjö Gris AB
Grundades: 1950.
Areal: Cirka 300 hektar och ladugård med 200 suggor.
Produktion: Ekologiskt griskött.
Tommy Nyholm
Familj: Fästmön Jessica Kock och två barn.
Utbildning: Lantbrukare och studier vid Handelshögskolan i Vasa.
Tog över gården: 2008.
Har varit bonde sedan: ”barnsben! Har alltid varit med i traktor, ladugård och svinhus och alltid tyckt om djuren och arbete på åkern”.

”Vår ekologiska nisch gör oss starka”

När man bygger en ekologisk gård för grisar är förfarandet annorlunda än för konventionella. Husen är långa och inte så breda, på grund av rasthagarna, medan de konventionella husen är mer fyrkantiga. Dessutom ska det finnas större ytor för både fönster och golv per antal djur.
Förutom större ytor att röra sig på måste ekologiska grisar födas med foder som odlats utan växtskyddsmedel. När ogräs ska bekämpas blir det därför en utmanande process för att hitta de rätta knepen. En annan utmaning med att vara ekologisk odlare är att få fodret optimerat till djurens tillväxt.

Köttets kvalitet blir bättre och får bättre marmorering eftersom djuren växer långsammare. Äldre generationen brukar säga att vårt kött smakar som förr, berättar Tommy.

Läs mera om Skogsjö Gris och se fler bilder i magasinet.