Det ekologiska omloppet säkrar
en grön framtid
Lusten att arbeta trumfar nyttan på Krämars gård. För Nina Långstedt är bondelivet hennes patos, och hon låter sig inte styras av förutfattade meningar om vad som utgör ett framgångsrikt jordbruk. Vinst är nödvändigt men viktigast är ändå tanken om ett hållbart jordbruk.
Krämars gård
Ingå
Krämars gård
Grundades: 1832.
Areal: 89 hektar åker och 180 hektar skog.
Produktion: Ekologisk havre, ärter, bovete och vete. På gården finns även ett café som har öppet varje dag i juli.
Nina Långstedt
Familj: 4 söner och mannen Mårten.
Utbildning: Agrolog.
Tog över gården: 1999.
Bonde sedan: ”Ja det tog nog länge innan jag blev bonde, tror inte jag är riktigt klar med det än”.

”När försäljare ringer och jag plockar upp telefonen frågar de efter husbonden, och när vi är ute bland folk vänder de sig mot min man och frågar ifall han tröskat”

Runt hemgården sträcker sig nittio hektar av brukbara åkrar. Eftersom gården följer ett ekologiskt kretslopp står en del av åkrarna i klövervall, och på så sätt bidrar gården till den biologiska mångfalden. Medvetna konsumenter och producenter är enligt Nina viktiga komponenter i en grönskande framtid.

Vill man skörda måste man också ge tillbaka så naturen får leva, säger Nina.
Nina betraktar sig själv som lyckligt lottad. Bondelivet är inte alltid lätt men hon har friheten att få göra det hon alltid velat göra – bruka jorden och driva en bondgård som varit i hennes familjs ägor sedan 1832. Hon prövade ett liv på annat håll i femton år men kunde inte hålla sig borta längre än så.

Läs mera om Nina Långstedt och se fler bilder i magasinet.