Österbottens vilda västern
Det var kärlek vid första ögonkastet då Lotta Stubb såg korna på Stubb lantbruk. Själv var hon hästföretagare innan hon flyttade till gården som hennes man tog över 2009. Deras dotter är den femtonde generationen Stubb.
Stubb lantbruk
Esse
Stubb lantbruk
Grundades: Jordbruket har funnits på samma plats sedan 1785, medan släkten Stubb hållit på med jordbruk sedan 1570.
Areal: Ca 100 hektar och ladugård.
Produktion: Mjölk, kött och djurfoder.
Lotta Stubb
Familj: Dottern Adina och mannen Daniel.
Utbildning: Lantbruksföretagare.
Tog över gården: 2009.
Bonde sedan: ”jag för flera år sedan steg in i min nya kärleks fähus och såg korna. Det var kärlek vid första ögonkastet”.

”Även om man är fast dygnet runt och året om – med bara 26 dagar ledigt – så är det här livet rätt bra.”

På deras gård föds kalvarna upp under korna, vilket betyder att de får dia från sin mamma eller en annan amko. På så sätt växer kalvarna bra, blir inte sjuka och utvecklas snabbt till idisslare. Dessutom har paret Stubb investerat i ett fähus där djurens välmående alltid kommer i första hand. Förutom att det nya fähuset gör korna glada så underlättar det även paret Stubbs arbete och sliter mindre på deras ryggar.
Bondens välmående är något som enligt Lotta borde diskuteras mera. Det tunga arbetet till trots skiner hon upp då hon talar om korna och hästarna, sin dotter och livet på gården.

Den enda veckan på året med mycket sol kanske man måste bärga hö istället för att ta semester. Men livet med djuren är givande, säger Lotta med ett stort leende på läpparna.

Läs mera om Stubb Lantbruk och se fler bilder i magasinet.