De tusen grönsakernas land
Att börja med grönsaksodling kändes naturligt och lite som en gammal vana för Christer Finne. Han har sprungit bland odlingar sedan barnsben och när det var dags valde han att utbilda sig till trädgårdsmästare. I dag har familjen vuxit, och på gården springer nu barnbarnen. De hjälper ofta till, och det äldsta driver ibland en egen grönsaksbutik som är populär bland byborna. Christers fru Eivor säger att deras barn – och nu även barnbarnen – är födda med en lök i munnen.
FinneFarm
Solf
FinneFarm
Grundades: 1988.
Areal: 67 hektar med arrende.
Produktion: Ett 45-tal olika grönsaker och kryddor samt spannmål och vall.
Christer och Eivor Finne
Familj: Frun Eivor samt döttrarna Rosmarie, Annsofie och Linnéa plus fyra barnbarn.
Utbildning: Christer trädgårdsmästare och livsmedelsföretagare. Eivor kock.
Tog över gården: 1988.
Bonde sedan: ”många år tillbaka”.

”Det är trendigt med närproducerat och både konsumenter och producenter mår bra av att mötas. Ibland är mellanhänder därför överflödiga”

Även om grönsaksodlingen håller familjen samman, finns det många utmaningar med att vara odlare i dag. Det går runt ekonomiskt, men det kräver mycket jobb. Det svåraste enligt Christer är hur få timmar det finns på ett dygn.

Vi börjar när solen går upp och rundar av efter att den gått ner, säger Christer.
Tyngdpunkten i FinneFarms verksamhet ligger på grönsaksodling på friland, men de har även jord- och skogsbruk. I sortimentet ingår ungefär 45 olika grönsaks- och kryddväxter, men i huvudsak odlar de olika typer av kål, lök, rotfrukter och sallatsväxter. Det breda sortimentet av råvaror har varit en säkerhet när de senaste somrarna bjudit på utmaningar.

Årets torka har gjort att en del grödor misslyckats. Jag försöker vara positiv men det kommer att vara ekonomiskt prövande en tid framöver. Som tur har vi ett brett sortiment med grödor som har olika väderpreferenser.

Läs mera om FinneFarm och se fler bilder i magasinet.